Menu

Michael Kors shoes for women

0 Comment

 

Den etiske komiteen i FIFA er delt i to kammer, et undersøkende og et dømmende. Damiani sitter i sistnevnte sammen med blant andre Yngve Hallén, som nylig gikk av som president i NFF.Jeg kjenner til saken, men må henvise til komiteens leder, Hans-Joachim Eckert for uttalelser, sier Hallén til Aftenposten.Den eneste uttalelsen fra komiteen er imidlertid at de ble informert av Damiani om forholdene 18. mars i år.Gjennom en talsperson sier Damiani at han ikke kan gi uttalelser mens myndighetene i Uruguay etterforsker fotballkorrupsjon, men han hevder at han har tatt en lederrolle i å rapportere inn korrupsjonsforhold til nasjonale myndigheter og fotballens etiske organer.FIFA fikk først på plass etiske regler i 2004 og hadde ingen etisk komité før 2006. Der fikk Norges daværende fotballpresident, Sondre Kåfjord plass. Det var et håpløst regelverk. Bare styret i FIFA kunne ta opp saker. Det var helt meningsløst å sitte der. Den første saken vi behandlet, var en dommer i breddefotballen i Kenya som hadde gjort noe galt. Kontrastene mellom det vi satt og trodde fantes av elendighet, og det vi faktisk så, ble latterlig for meg. Det var en rar følelse en satt med, sa Kåfjord til Aftenposten i fjor sommer.Den etiske komiteen har fått langt mer reell kraft de siste årene, men kritikere er skeptiske til om det kan ryddes fullstendig opp i FIFA all den tid ledere og komitémedlemmer rekrutteres innenfra.

Mark Pieth, professoren som tidligere har ledet organisasjonens reformarbeid, har tatt til orde for å hente inn ledere som kommer utenfra, og som kan ta ansvar en kortere periode og dermed stå fritt til å ta upopulære, men nødvendige avgjørelser.FIFA har en patriarkalsk kultur i sentrum, og det er en stor utfordring å få endret dette, sa han til Aftenposten i februar.En annen sentral fotballeder som dukker opp i Mossack Fonseca-dokumentene er Michel Platini.Franskmannen var storfavoritt til å etterfølge Sepp Blatter som FIFA-president, men han ble utestengt fra all fotball i seks år for «en illojal utbetaling» på rundt 18 millioner kroner fra FIFA i 2011. Han fikk hjelp av advokatfirmaet til å administrere et skatteparadisselskap opprettet i Panama i 2007, det samme året som han ble president i UEFA.En advokat for Platini sier at hans klient er sveitsisk statsborger og at «alle hans bankkontoer, investeringer og eiendeler er kjent for sveitsiske myndigheter».

Også Jérôme Valcke, den tidligere generalsekretæren i FIFA som fikk sparken da han ble suspendert for korrupsjon, dukker også opp i dokumentene. Han står oppført som eier av et firma på De britiske jomfruøyene, Umbelina SA, som ble opprettet i juli 2013.Skriv hva dere vil. Firmaet eksisterer ikke lenger og har aldri hatt penger, bankkonto eller kommersiell aktivitet, sier Valcke i en uttalelse.Denne saken er bearbeidet og oversatt etter en lengre artikkel av Gary Rivlin, Marcos García Rey og Michael Hudson i The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Aftenposten er en av ICIJs samarbeidspartnere i Panama Papers.

Stikkord: